Utrustning som krävs för att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges flertal goda tips. Bland annat finns det utförligt beskrivet om viss nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det självfallet vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att uppmärksamma hävert samt oechslevikten.

För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av två rör, en slang med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att stänga slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därpå ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är viktigt att alltid göra rent häverten efter tillämpning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier. Klicka här nu för mer info Sprit & Likörfärg

Stundom händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader hett vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.

Även ett mätglas är alltså nödvändigt och ska vara nog stort så att oechslemätaren ges utrymme. En lagom mängd på mätglas brukar vara 100 ml. Det är viktigt att beakta att det inte hela tiden är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Olika frukter samt bär består av olika mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.