Utrustning för hembryggning av vin

Det är nu för tiden ingalunda komplicerat att framställa sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda utrustning. Det finns självfallet mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar även hur betydelsefullt det är med hygien. Alltsammans som kommer i bekantskap med vin och frukt ska vara rent. Vill Du veta mer Klicka Här Kaffelikörer
All utrustning ska vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är absolut ofarliga att använda.

För att få bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara pedant med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att främja arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar ypperligt till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.