Så framställer du ditt eget vin

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit avsevärt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock angeläget att utförligt organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det normalt att brygga på allehanda bär och frukter.

Ifall man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla undan dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därjämte vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Klicka Här för mer info Fulstopp, Bensaltensid, stopp- och påväxtmedel

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en stor mängd av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ordentlig med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet bör jäsa i drygt 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var grundlig med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter användning. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.