Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Vad gäller vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen gått framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men även jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör exempelvis kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt flera vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört utförlig bok som börjar med att förklara att vin är en tilltalande hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest spännande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka massor vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man tämligen raskt att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär bör självfallet vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges även tips på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga. Klicka här för Candyshots med socker

En mycket given källa för dina förvärv av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis införskaffa aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att förädla vattnet från diverse föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.