Hemmabryggning – en trevlig hobby

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur trivsamt det faktiskt är att brygga eget vin. Hans entusiasm för vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större vidd ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Självfallet är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfång bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns således möjlighet att ge vinet en uppenbar riktning redan från start. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte endast är enastående för att det är billigt utan för att det är trevligt att forma sin helt egna produkt. Det blir sannerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men också tjäna som underlag till diverse vinklubbar.

Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas flertal möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att sjuda fisken i?

Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Måhända ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte endast Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar även upp råd från andra vinbryggara som han menar vara värda att förmedla.

Den här boken är särskilt angelägen på så vis att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en liknande ingående och utförlig redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte endast hela den praktiska processen utan skänker också tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Vill Du veta mer Klicka Här Aromer & tillbehör för Slush, kaffe och vispgrädde

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är helt å hållet avhängig bryggprocessen. Men en central tumregel för allt vin är att endast välja högklassiga råvaror.