Hemmabryggning av vin – en rolig hobby

Att brygga eget vin är en trivsam sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och dessutom genom olika jästekniker och övriga faktorer. Mer Info HÄR Spritessenser 20 ml till 75 cl

En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju även generellt billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som har gastronomisk tillfredsställelse över att få nyttja vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många olika sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är viktigt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig kul att märka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.

Dessutom medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen förskona flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns naturligtvis en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det skänker en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.