Greja en helt fenomenal gräsmatta med järnsulfat mossa

Fungerar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra kontroll på hur mossan lever och fungerar.

köpa järnsulfatspridare för vattenkanna

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort till exempel med rivmaskin. Men om man bara river så kan man förvänta att mossan så småningom kommer igen för den är ihärdig och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att processa med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en rätt så kvick effekt. Det är självklart viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att inbringa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt införskaffa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därtill så får man undan mördarsniglarna som icke tycker om det här ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Ifall du anser att det blir för svårt att blanda järnsulfat med vatten och sedan gå runt med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du åskåda ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därjämte minskar risken för pulver som flyger runt i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir fin igen. Ifall du använder dig av korrekt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därjämte gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten betrakta stor skillnad. Mer info: På den här sajten spridarramp.

Tänk på att nyttja dig av god teknik och möjligtvis lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett fint sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en trist gräsmatta till mattan som är riktigt grön och attraktiv. Fast det är bra att känna till att man på en säsong kan se skillnad och det skänker ju motivation till att fortsätta med omvårdanden av gräsmattan.