Experimentera med vinframställningen hemma

Att allt fler personer brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en fängslande bearbetning som genererar möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att införskaffa ett passande kärl. Tänk även över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga med tanke på att det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör ihop med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att göra vin på massa olika bär samt frukter.

Ifall man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det relevant att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Normalt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att blanda.

Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man bör göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren återigen för att inspektera sockerhalten och ifall mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Läs mer om Oechslemätare & specifikviktmätare
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar ska man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.