Brygg ditt eget vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flertal personer. Det finns antika seder av framställning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har dessutom blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många anser att det är ett ypperligt tillfälle att personligen ha möjlighet att utforska olika vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Ifall alla instruktioner följs utförligt så kommer också nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så får vin i traditionell bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, bara kallas vin om vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock ej leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att pröva att göra vin på flertal olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ombilda vinets smakkaraktär markant. En annan enormt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan ska man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets duglighet att förädla beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Plasthinkar och jäshinkar

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej ska vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är dessutom en mycket viktig del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Emellanåt är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydelsefull funktion under bryggningens gång. Ett råd är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera alla värden utförligt i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man ska självfallet inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet alltemellanåt och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i cirka 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.