Användbara råvaror vid vinbryggning

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad av välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida hantering. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte jämt är årstid för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen bör noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan beakta att äppelmust är utmärkt att brygga vin på. Mer info: På denna sajten Mätglas, pipetter och mått

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.