Varför handlar alla högtryckstvätt?


Klicka på bilden för mer info

I Sverige har marknaden för högtryckstvätt ökat explosionsartat de senaste tio åren. När jag var liten var det bara större företag samt professionella som använde sig av högtryckstvättar. När min fader bad mig att tvätta bilen, ett, enligt mig, välbetalt jobb, som betalade motsvarande tio kronor i dagens valuta, så var det tvättsvamp samt hink. Med tiden inhandlades och installerades en vattenslang som givetvis förenklade markant denna tvättprocess.

Jag visste minsann tidigt vad en högtryckstvätt var för något, mina föräldrar ägde vid tillfället ett maskinuthyrningsföretag, samt de hade alltså en underhållslokal för dessa maskiner till vilken de tidigt köpte en högtryckstvätt för att rengöra dessa maskiner. Om jag inte minns fel så var den första av märket Nilfisk, dansk kvalitet, och fasligt dyr. Om jag inte är fel så kostade den motsvarande 20000 kronor i dagens penningvärde.

Det var en tung apparatur som var fumlig att flytta, den stod flest i ett hörn absolut vid ingången och sen kopplade man till en lång slang med munstycke som sedan drogs ut utanför lokalen där maskinen sedan tvättades av. Effekten var inte den högsta och sanningen är att vilken annan nyare form, typ KEW, Kärcher eller Bosch, har mycket bättre effekt än denna gamla relik.

Så varför har så många börjat köpa högtryckstvätt på senaste tid?

Jag skulle anföra att det beror på tre faktorer i grunden och oduglig:
1. Effektiviteten på högtryckstvättar har ökat markant de senaste åren, de är mycket starkare och mycket mindre idag än när jag var liten
2. Prismässigt så kan man anskaffa en bra högtryckstvätt med alla sina tillbehöver för blott ett eller ett par tusen. Man kan till och med få tag på en hobbymodell för två hundra kronor idag.
3. Gemeneman har helt lätt blivit mer kräsen med hur han spenderar sin ledighet. Varför spendera en timme på att handskrubba fräscht bilen när man för ett par tusen kan köpa en apparat som gör det möjligt att tvätta av bilen på en fjärdedel.

För att inte dryfta om hur många andra saker som den kan användas till. Senaste trenden (läs senaste 10-15 åren) att alla villaägare har byggt en enorm altan på baksidan har skapat ett stort behov för rengöring, samt då är det antingen för hand alternativt med högtryckstvätt. Högtryckstvätten kan oxå användas för att göra fräscht fasaden på huset, rensa takrännorna samt mycket mer.

Det enda man bör tänka på när man köper en högtryckstvätt är kostnaden för att begagna den. För elkostnaden kommer skillnaden förmodligen inte att vara alltför stor emellan de annorlunda modeller, utan det är snarare när det innefattar reservdelar som man bör vara aktsam. Vissa billigare högtryckstvättar kan ha ansenlig reservdelar som kostar mer att byta än att köpa en ny, vilket i längden kan bli kostsamt. Dessa billigare varianter har oxå givetvis större risk att minsann gå sönder, varför slutkostnaden potentiellt sett kan komma att öka avsevärt.

Sammanfattningsvis kan jag anföra att det är absolut värt att anskaffa en högtryckstvätt om man är villaägare, då den kommer att kunna användas till mycket, men var försiktig med de absolut billigaste alternativen då de potentiellt kan bli dyra i slutändan.