Vanliga problem med svartmögel

Många husägare snackar om att de har bekymmer med svartmögel, men vad är i själva verket svartmögel? Svartmögel är i själva verket ett samlingsnamn för många olika typer av mögel som alla har enhetlig element att de är av mörkare nyans, därav namnet; svartmögel.

De flesta typer av mörk eller svart mögel avsöndrar kraftig arom samt producerar stora mängder gift, alternativt toxiner. Dessa kan utgöra en allvarsam hälsofara för en familj att leva i. Svartmögel kan expandera både synligt samt dolt, det är därför lömskt då man inte med säkerhet alltid känner till om man har problem med svartmögel. Det enda sättet kan ofta bara vara att man känner mögellukt som indikerar att det finns bekymmer med mögel.

Olika arter av svartmögel

Svartmögel är som sagt ett samlingsnamn för annorlunda typer av mögel. De vanligaste är de därnäst som dessutom kan ha en mycket negativ effekt på hälsan.

Alternaria är ett mörkgrönt till brunt mögel som kan ge källa till astma, allergen och patogen.

Aspergillus är ett blågrönt till bäckmörkt mögel som har närmare 190 olika underarter. Det kan ge upphov allergi, aspergillosis samt till samt med kräfta.

Cladosporium är ett grågrön till brunsvart mögel. Detta är det vanligaste möglet i Sverige och känns igen då det oftast drabbar väggar i form av små svarta prickar. Det kan ge upphov till astma och olika typer av infektioner i proteinbaserade vävnader som naglar och hy.

Fusarium är ett gult till rödbrunt eller rödlila mögel som är vanligt i anknytning vattenskador på hus. De kan ge upphov till allmänt obehag hos människor.

Penicillum är ett blågrönt mögel som minsann inte blott är taskigt. Det finns ungefär 150 annorlunda arter, och också om det kan ge upphov till allergier och astma så är det förmodligen flest känt för att det används för att alstra penicillin och olika typer av ostar.

Stachybotrys är ett grönt till bäckmörkt mögel som man ofta kan hitta i badrum. Anledningen är att de lever på alternativt i närheten av stoff med högt innehåll av cellulosa. Man skall vara väldigt försiktig med denna mögeltyp då den kan vara väldigt giftig. Den kan ge upphov till lungblödningar, allmänna irritationer i både hud samt luftvägar, näsblod, trötthet, allergier och det kan till och med förstöra kroppens egna immunförsvar.

Att göra mögelsanering av svartmögel är inte alltid de lättaste, inte alla typer av svartmögel svarar på intensiva behandlingar saneringsvätskor då dessa inte tar bort toxinerna som möglet producerar. Detta har som resultat att också om själva möglet ser ut att avdunsta, i de fall det är synligt, så kommer det att ligga kvar latent samt toxinerna kommer fortgå att förgifta närmiljön.

Det är i dessa fall mer rekommenderat av experter att använda sig av antingen, eller både samt, så kallade luftrenare som mögel- och luftsanerar tack vare fotokatalysatorer, det vill säga, belysning.

Svartmögel brukar man vanligt finna i badrum, på vinden, i källaren och på fasaden. I hus med krypgrund kan svartmögel oxå trivas bra. Oxå om det inte kan verka så allvarligt, så kan ett svartmögelsangrepp på en framsida, om den inte tas hand om i tid, anföra till att man måste genomgöra en djupgående fasadrenovering.

Den bästa samt mest hälsosamma lösningen på ett problem med svartmögel är att så snart som möjligt kontakta en professionell firma som kan göra en full sanering. Även om det kostar ett par tusen är det oftast billigare än av att misstag missa en aning svartmögel och måste förbättra delar av sitt hus.