Vanlig fasadtvätt

Om man äger ett hus alternativt en byggnad så måste man förr alternativt senare fullborda en fasadtvätt. Avhängigt på läget samt hur gammal konstruktionen är måste det genomföras mer eller mindre frekvent. Huvudsaken är att det måste göras oavsett om man vill det alternativt inte. Många, framför allt privatpersoner som villaägare, verkar inte riktigt begripa att man måste göra en fasadtvätt då och då. Oxå om de tvättar bilen en gång i veckan så bryr de sig inte om huset. AffärsverksamheterBolag brukar vara bättre, denna del brukar ingå i underhållsavtal som de flesta har med entreprenörföretag som i sin tur absolut känner till vikten av fasadtvätt för att bibehålla värdet på fastigheten.

Vad är det som gör att man bör tvätta sin fasad alltemellanåt? Den flest självklara orsaken är att huset blir skitigt av föroreningar och vanligt lort. Tänk dig att du lämnar din automobil utanför garaget dag samt natt i vind samt rusk, den kommer garanterat att bli grisig, det är ungefär detsamma med ett hus. Men det finns dessvärre ett par bekymmer som är en aning mer allvarliga. Det kan handla om många olika typer av angrepp och påväxt. Det vanligaste som de flesta har lite av på sina hus är alger, sedan kommer mossa och lavar, samt slutligen mögel samt hussvamp.

Lavar är i själva verket ofarliga för en byggnad. Det kan se en aning kaskigt ut med en massa lavar på fasaderna, men det är inte farligt. Lavar är en naturlig indikator på att luften i dess omgivning är väldigt ren då lavar snabbt dör ut när de utsätts för luftföroreningar.

Alger är inte heller så farliga i sig, de erhålla när en area lider av beständig väta och inte hinner torka opp, då börjar alger expandera och sprida sig på fasaden. Mossa funkar på samma sätt, det växer där det är fuktigt, svalt och mörkt, helst runt utrymme under hus, bas samt andra ytor av betong som har bristfällig dränage. Mossa är inte heller så farligt i sig då det bara växer och inte i sig för någon skada. Problemet är att både alger och mossa är något av en “inkörsport” till allvarligare bekymmer, som mögel och hussvamp. Mögel samt hussvamp är riktigt allvarliga problem på villor som är byggda av timmer. Mögel och hussvamp tränger in i träet samt skänker upphov till bland övrigt röta.

Det bästa sättet att undvika alla dessa bekymmer, som var för sig kan ge upphov till stora kostnader i renovering samt sanering, är preventivt arbete. Ta en dag på våren och en dag på hösten för att “pyssla om” ditt hus. Dra på dig ett regnställ samt regnstövlar, ta en vattenslang, stege, en spann med vatten och Yes och gör det förljande:

– Skölj av hela fasaden med vattenslangen, inte högtryckstvätten, då denna kan göra att vatten tränger in i väggarna samt ger källa till ovannämnd bekymmer.
– Häll på diskmedelsblandningen med en tvättsvamp, av samma art som man använder till bilen exempelvis
– Skrubba ytan med diskmedelsblandningen samt skölj slutligen av diskmedlet.

När det gäller fasadtvätt ska man alltid arbeta av fasaden i sektioner, inte allt på en gång, och spola av diskmedlet nerifrån och opp för att undvika ränder på fasaden.