Spårhunden – väldigt fokuserad och skärpt

Den hund som tränas i spårning kallas för spårhund. Det är en hundsport som blir allt mer populär i Sverige, mycket för att hundarna tycker att det är hemskt underhållande att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att praktisera själv och är man riktigt ambitiös så kan man även tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar evigt på sin flockledare och äger man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare belåten och på bra humör vilket innebär att det i regel är rätt så smidigt att träna en hund, så länge det görs på rätt sätt. En spårhund ska tränas av en som vet hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig via allehanda spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en härlig upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så ska den få tämligen fria tyglar att söka var den känner spår. Detta innebär att hunden behöver en lång lina att löpa i, istället för ett koppel, och en stabil sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man ska tänka på är att finna en hundsele med bra passform efter exakt din hunds mått, och att den ska vara gjord i sköna och slittåliga material. En ordentligt bra spårsele kan man få tillfredsställelse av i flera år, så det är smart att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger över dess bröstkort, dessutom finns det ytterligare remmar som sträcker sig över ryggen och kring hundens svansrot. Vanligen sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen vid svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har bara remmar över bringa samt bröstkorg men kan ändå komma skilda modeller med mindre skillnader.

En spårhund brukar gilla sin sele eftersom den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det besvärligt att upprätthålla denna hobby, men närapå samtliga hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på korrekt vis. En hund måste jämt undervisas med mycket klara order och massor av uppmuntran.

Det finns flera oliks saker som man kan göra tillsammans med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr och agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de brukar anse är mycket skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre för vissa sporter än andra. Border Collies är t ex mycket bra på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky vanligtvis är bättre på att dra objekt efter sig. Klicka för hundprodukter

När det gäller jakt så är en drever vanligtvis utomordentligt duktig och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.