Prova ny smakrik sockerfri liköressens med smak av anisette

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung kring medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad beträffar spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men har brist på inslag från lakrits som vanligen brukar ingå i anisbaserade smaker. Däremot påminner anis väldigt mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Mer info: På denna sajten

Likör som har smak av anisette utgör en utsökt kombination av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att till exempel diabetiker får det svårt att njuta till den grad som de förtjänar.

För den skull har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen härstammar från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är omkring 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det innebär också att ingen energi tillförs och följaktligen påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt ringa mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Sedan fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därefter fyller man upp flaskan med kvarvarande alkohol och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så enkelt och utöver att den sockerfria Anisettelikören blir otroligt smaklig så går det därutöver snabbt. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.