Natriumkarbonat

Ett av världens viktigaste och mest använda ämne i världen är natriumkarbonat vars kemiska formel är Na2CO3. Natriumkarbonat släpper ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Substansen är ofarlig vid kontakt med huden, men kan framkalla irritation i ögonen. I låga koncentrationer är det heller inte giftigt att inmundiga natriumkarbonat.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett ganska grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett kraftfullt alkali. Det används mycket i glastillverkning, för kemisk bearbetning och i tvåltillverkning.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men det kan också tillverkas. Det finns stora fyndigheter i exempelvis USA, Botswana, Kina, Mexiko, Indien, Sydafrika samt Turkiet. Vid tillverkning av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat passar ypperligt för rengöring av tyngre smuts. Dock är det något frätande så det rekommenderas att nyttja handskar och skyddsglasögon. I vanligt tal brukar natriumkarbonat även kallas tvättsoda som ibland kan finnas att inhandla i dagligvaruhandeln.

Annars finns det vanligtvis i färgaffärer och kan då även kallas målarsoda. Vid sökning på nätet efter t.ex. natriumkarbonat e500
hamnar man oftast på hembryggning.se som har ett jättesortiment natriumkarbonat. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande.

Det finns dessutom goda förutsättningar att få rent silver med hjälp av natriumkarbonat. Före man påbörjar processen ska man tänka på att rengöra silvret noga. Det får inte finnas någon smuts eller fett kvar. Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål och häller på kokanade vatten tillsammans med natriumkarbonat.

Det silver som sedan ska rengöras doppas ner i skålen så att det kommer i omedelbar kontakt med foliet. Det börjar bubbla omedelbart men det slutar efter ett tag. Det brukar oftast ta några minuter. Beläggningarna på silvret bör nu ha avlägsnats. Ta därefter upp silvret och skölj av det med kallt vatten och torka och gnid med en trasa.

Processen är effektiv på så sätt att silvret inte slits på samma vis om putsmedel hade använts. Det beror på att silvrets beläggning som består av silversulfider omvandlas till metalliskt silver och svavelväte. Det blir med andra ord till gas. Se därför till att lufta ordentligt ifall det är hårt oxiderat silver som ska behandlas.

En varning ska dock utfärdas för att behandla nysilver tillsammans med natriumkarbonat. Försilvring som eventuellt riskerar att vara genombruten ger då mörka fläckar.