Natriumkarbonat – naturligt ämne

Natriumkarbonat (Na2CO3) brukar även gå under namnen hushållssoda och målarsoda. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Ämnet är ett av världens viktigaste på jorden och finns naturligt men kan produceras syntetisk väg. Vid syntetisk framställning blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns mycket med natriumkarbonat i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika.

Natriumkarbonat har en neutral lukt och neutraliserar flertal fläckar och lukt på ett mycket effektivt sätt. Det passar utmärkt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Därutöver fungerar natriumkarbonat utmärkt åt att ta bort beläggningar på silver. Flera hushåll använder natriumkarbonat för att erhålla ny glans åt sina silverföremål.

Natriumkarbonat känns igen i sin fasta form som ett förhållandevis grovt fördelat vitt pulver. Många tillverkningsindustrier använder ämnet i fast form. Till exempel glas- och tvålindustrin. Natriumkarbonat är I synnerhet bra lämpat inom dessa områden eftersom varför natriumkarbonat snus
är ett starkt alkali.

Den fasta och även vattenfria formen av natriumkarbonat brukar funka mycket effektivt som rengöringsmedel. Innan man exempelvis vävsätter alternativt tapetserar kan natriumkarbonat vara till stor nytta. Det gäller att tvätta väggar som inte kräver förarbete grundligt med natriumkarbonat (eller målarsoda som det normalt kallas i sammanhanget). För att fett och smuts på ett effektivt sätt ska lossna så ska en svamp användas, och det är betydelsefullt att kontinuerligt skölja den med vatten. För övrigt kan natriumkarbonat fungera bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel bearbeta trall.

Är det farligt om man råkar få natriumkarbonat på huden? I somliga fall kan det upplevas lite frätande så för den skull bör handskar och skyddsglasögon användas. Men i regel är det på inget sätt farligt att få natriumkarbonat på sig. Man bör dock alltid ta det säkra framför det osäkra. Dessutom ska man vara noggrann med att se till att inte få det i ögonen eftersom det kan leda till sveda och irritation. Natriumkarbonat är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Man bör dock ställa krav på att inhandlad flaska med natriumkarbonat har en barnsäker kapsyl.

Natriumkarbonat används av många som vill få sitt silver att skimra på nytt. På så sätt rengörs silvret och beläggningar avlägsnas i en mycket verkningsfull process. Innan man använder sig av metoden ska man dock vara noga med att ta bort grövre smuts samt fett från silvret.

Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål eller liknande och strör över natriumkarbonat och sedan häller över kokande vatten. Det silver som man önskar rengöra doppas i skålen så att det kommer i bekantskap med natriumkarbonatet och foliets område. En reaktion uppstår och det börjar bubbla kraftigt i skålen i några minuter. Beläggningarna på silvret ska ha avlägsnats när det bubblat färdigt. Sedan tar man upp silvret och sköljer det med kallat vatten och torkar och gnider det med en trasa. Silvret har nu fått nytt liv och glans.

Beläggningen på silvret utgörs av silversulfider som i den bubblande processen omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom silversulfiderna blir till gas bör man vädra ordentligt både under och efter behandlingen av silvret. Det gäller speciellt om hårt oxiderat silver ska behandlas.

Fördelen med att behandla silver enligt ovan förfarande är att det behålls finare längre. Det slits nämligen inte på samma sätt som om putsmedel hade använts.

Natriumkarbonat finns vanligtvis att inhandla i dagligvaruhandeln. Det brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker och hushållssoda i flera övriga affärer. På internet finns det på prisad.se och ett jättesortiment finns på hembryggning.se.