Mousserande vin på hemmagjort vis

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en mycket krånglig process om du väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att göra champagne.

Innan vi börjar skall jag förtälja att det ett mycket enklare sätt som också ger ett smakfullare vin. Inhandla en vinsats från rödvinsats Härhembryggning.se, prisad.se eller liknande webbutik.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan inhandlas tämligen billigt online.

Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och inte mer.

Dessutom behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång samt några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flertalet faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara en aning grumligt, ifall inte lägga till aningen jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att göra denna sirap, värm en mix av en andel vatten och två andelar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, varsamt men grundligt, i vinet.

5)

Nästa moment är buteljering med hävert, transportera vinet omedelbart till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att klara av att handskas med det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ännu en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på korrekt vis.

Såvida du inte är en mästare på denna skicklighet kan detta troligen vara ett gott förslag:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång träning att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som underlag till detta, alla tillbehör för detta finner du lätt på webben.