Mossa på ditt hustak?


Klicka på bilden för mer info

Nära nog alla husägare i Sverige har någon gång haft problem med mossa på sitt hustak. Oxå om mossa, och för den delen lavar, som de är oftast är något positivt då det påvisar att luften i dess omgivning är ren och nyttig, så brukar mossa samt lavar uppfattas som något fult, samt de flesta vill få bort det från taket.

Man skall dock inte lämna mossa samt lavar att växa ledigt på sina hustak då dessa under vintermånaderna har en benägenhet att ruttna samt detta kan i sin tur leda till att mögel samt alger anträda växa samt dessa in sin tur kan börja tränga genom taket ge upphov till behov av omfattande sanringsarbeten.

Man bör av den här anledningen ta bort mossa på taket vid slutet på varje säsong för att på så sätt hålla huset i trim och undvika dyra samt onödiga reparationsarbeten längre fram.

Det är inte blott det reella att det skadar huset. Statistik har visat att vid försäljning av ett hus med mossa på taket brukar vanligtvis uppskattas som ovårdat och ofint och att potentiella kund är beredda att betala mindre för dessa hus.

En av anledningarna att man har bekymmer med ett hustak är oftast lutningen på taket. Det finns en gyllene regel som säger att ju mindre backe på taket, ju mer bekymmer kommer man ha. Om man planerar att byta ut hustak, alternativt anlägga om, så är lutningen något som man verkligen ska se över vad som är optimalt för ens hus.

Hurdan kan man avlägsna mossa på hustak?

Betong- och tegelpannor är generellt sätt underhållsfria. Det rekommenderas dock att man en gång om året tar dän den mossa som vuxit opp på taket under det gångna året för att undvika att det förmultnas.

Det enklaste sättet är att köpa sig någon form av lösning för att ta bort mossa från hustak. Anledningen är att dessa oftast är anpassade för att inte skada det gröna när de rinner av. De är oftast dyrare, men skonsammare för miljön.

Dosera lösningen i enlighet med instruktionerna, spreja på hela taket samt låt det verka en stund. Skrubba sedan med en piassavakvast tills all mossa släppt. Skölj av med vatten, alternativt vänta till efterträdande riktiga regnfall för att spara vatten och arbete. Var uppmärksam med att rensa samt tömma stuprören efter regnet då mossan kommer att hamna där i slutet på sin resa.

Det rekommenderas att undvika någon som helst form av mekanisk borttagning, det vill säga, med assistans av vassa objekt för att raspa bort mossa samt lavar, då detta kan skada taket samt effektivt sätt möjliggöra att mossan samt lavar växer ännu värre kommande år.

Det finns ett någorlunda beprövat trick för att undvika att mossa och lavar växer på tak samt det är koppar. Man monterar helt enkelt upp en koppartråd längst upp på taknocken. När det regnar så kommer små mängder koppar att avsöndras från tråden samt flöda ner på taket, detta skapar ett lager som skapar en otrevlig miljö för mossa och lavar att växa i. Det är dock viktigt att kunna att koppar löser upp plåt, så det är verkligen rekommenderat att byta tak- och stuprännor till plast så man slipper detta problem. Det är ännu ett futtig pris man betalar i det stora hela för att undvika mossa på sitt hustak.