Magnesiumstearat gör att tabletterna lossnar lättare

Tabletter blir klara på nolltid och produktionen kan vara helt fantastiskt att beskåda. Ibland glömmer man bort att det ska finnas släppmedel i tabletter. I annat fall kan tabletterna fastna.

Ett mycket bra släppmedel är magnesiumstearat och det används flitigt vid produktion av tabletter. De gör att de inte fastnar i stansen. De får önskad form och kan enkelt paketeras då produktionen är klar.

Vad är magnesiumstearat för någonting?

Det är så enkelt som att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det rör sig faktiskt om en slags ätbar tvål som består av salt och som har två delar stearat och en del magnesium.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Normal dosering är 0,5 till 1%, i extremfall 2%. Blanda det sist och inte alltför länge maximalt 5 minuter. Om tabletten blandas fel blir den skör.

Magnesium stearat är vitt och löses inte upp av vatten. Det levereras som ett pulver. Ämnet är säkert att använda.

Snabb och smidig produktion är ett måste

Idag är vi vana med ett högt tempo. Modern teknik har snabbat på tillverkningen. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Inga människor behövs i tillverkningen. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. De maskinerna har ofta en stans. Andra maskiner kan ha andra produktionsvolymer. Då är det en verklig snabb tillverkning.

En duktig operatör känner tillverkningen och kan snabbt byta ut de delar som behövs. filmdragerade tabletter
I alla fall inte då man använder magnesiumstearat.

Tillverkningen har inte råd att stanna upp. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Det händer att sådana skott kan skada maskinen.

filmdragerade

För att produktionen ska vara snabb och smidig så måste man alltså se till att dosera klibbmedlet rätt (upp till 20% är vanligt) samt använda 0,5 – 1% släppmedel som förhindrar den här typen av problem.

Hos allt-fraktfritt.se kan du köpa både släppmedel och klibbmedel.

Du måste planera din produktion.

Det gäller att planera rätt. Det gäller särskilt släppmedel i tabletter.

Med bra planering spar man tid och pengar. Ett tips är att kontrollera vilket släppmedel du använder. Då blir alla nöjda.

Men alla moment är viktiga du får inte slarva.