LCHF på annorlunda vis

Idag, när LCHF och andra kolhydratreducerade dieter har blivit så fantastiskt populära, har klara förgreningar börjat bildas inom konceptet. Dessförinnan stod alla kolhydratnobbare eniga mot mobben av alla de som visade misstro, men nu förekommer det en fullkomlig del halvfanatiska grupper i LCHF oxå.

Fakir-LCHF

Detta är den mest extrema formen av LCHF för den utgör bara av exakt LCHF. Fakir går ut på att förtära noll kolhydrater vilket gör att man i stort sett utesluter allt bortom kött samt ägg. Inga mejeriprodukter, vegetabilier, nötter alternativt bär är tillåtna. Fakir kan man utöva ett tag, för att t ex gå ned i kroppsmassa snabbare eller ”deffa”. Det blir dock ganska enformigt och snart vill man addera lite mejeri samt grönsaker.

Strikt LCHF

Om man äter i enlighet med strikt LCHF så ligger kolhydratsgränsen vid 2 %. Äter man 2000 kalorier om dagen så får bara 10 gram av dessa vara från kolhydrater. Detta är en avancerad sak att nå och vanligtvis finns det inte plats här för varken mejeriprodukter alternativt nötter utan bara någon grönsak.

Normal LCHF

Detta är den LCHF-variant som de flesta följer. Här ligger kolhydratsgränsen vid 5 % vilket för en normal människa innebär 25 gram kolhydrater om dagen. Här finns plats för både någon mejeribaserad sås samt grönsakstillbehör. Alltemellanåt oxå lite av någon LCHF sötsak.

Liberal LCHF

Här har vi den överst gränsen för vad som kan kallas LCHF. Toppen 10 % av energiintaget får vara från kolhydrater vilket de facto innebära ca 50 gram kolhydrater vid en genomsnittlig kosthållning. Här kan man fläska på skaplig med både mejeri, nötter samt grönsaker samt utrymme finns för både godsaker och pizza, pasta o dyl. (LCHF-recept såklart!)

Vilken grad passar Dig?

När man är helt ny på det här med LCHF kan det kännas som en djungel och det endaste som absolut funkar är att prova sig fram. Kroppar fungerar olika men att vara aktsam med kolhydrater fungerar för i stort sett alla, blott på lite annorlunda grad. Vissa går ned i vikt jättesnabbt, trots att de kör liberal LCHF, andra måste kanske fakira för att få dän de sista envisa kilona.

Naturlig vs artificiell LCHF

Ett övrigt mycket omdebatterat ämne inom LCHF är det här med att begagna sötningsmedel, glutamat samt andra E-ämnen samt artificiella aromer.

Förena sidan menar att man äter enligt LCHF för att det är så hälsosamt och artificiella ämnen rimmar dåligt med hälsa.
Andra sidan anser att en LCHF-diet kräver tillsatser för att man skall orka förtära i enlighet med modellen för alltid, eljest är den för begränsande. Man vill hava sina Sucralose-droppar i kaffet eller sina smakessenser i frukostyoghurten. Man vill kunna baka godis till bjudning och inte sitta vid bjudningar utan möjlighet att ta smaka allt gott. Njuta helt enkelt – för LCHF är i mycket ren lyxmat så varför inte göra det ännu godare. Läs mer här

Sucralosedroppar, kaffearomer, bordsvattenaromer samt vispgräddearomer totalt fria från kolhydrater samt kalorier, men fullsprängda med fantastisk smak finns att köpa under varumärket Aromhuset från www.allt-fraktfritt.com