Kom i form med hjälp av LCHF

Gå ned I vikt utan hunger och utan olust – samt blott fettet minskar

Att gå hungrig är vidrigt samt går helt gentemot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner aptit och att trycka dän hungerskänslor är enormt besvärligt samt plågsamt. Ibland klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska snart och då har hungern blivit en dylik vurm att man äter mer än man skulle ha gjort om man åt när man började beröra sig sylten. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa människor att gå ner i vikt kräver att man klarar av att gå omätt, att man lyckas motstå sina instinktiva behov ideligen. Det finns folk som klarar detta, men de är beklagligtvis få.

Det finns emellertid dieter som låter en förtära tills man är helt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt fokusera på protein och fettrik kost, eller bara protein. Denna art av dieter har varit i ropet nu i flertal år och får fler och fler anhängare. Några av de där heter LCHF, LCHP/Dukan och Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter eller drastiskt drar ned på kolhydrater så sker en mängd förändringar i kroppen. För det första måste kroppen finna ett eller bränsle till den glukos som via kolhydrater eljest står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste producera ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed avsevärd under en ketogen diet, som det kallas. Läs mer här

När kroppen befinner sig i ketos händer en massa sköna saker för den som vill gå ned i vikt. Hungerskänslor minskar samt sötsug går bort efter ett tag helt och hållet. Dessutom blir fettförbränningen högre så även om man äter en hel del så bränner man bort det snabbt.

Träning och LCHF

LCHF och andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska ofta. Ett populärt argument är att hjärnan slutar funka samt att man inte kan prestera bra vid motion. Alldeles i början, när man precis har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan beröra sig trött samt få huvudvärk samt till samt med bli nedstämd. Allt detta är emellertid övergående. Avhängig på hur djupt fallen man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär fluktuera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flera veckor men när omställningen väl är klar upplever man nya höjder av handlingskraft, kraft och klarhet.

Två grupper i LCHF

Det finns ett par tydliga grenar i LCHF; de som medger vad som helst i kosten så länge det inte innehåller ett litet antal kolhydrater; samt de som förespråkar fläckfri mat utan sötningsmedel, glutamat och smakessenser. Den första gruppen experimenterar med sötsaker sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (ovedersägligen bäst, det endaste som smakar som socker) samt smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett trade mark som saluför bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer och 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, kaffe samt andra varma samt kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater samt noll kalorier men mycket av god smak som man inte behöver sakna. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are anser att LCHF är en hälsans diet samt att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en folksamling artificiella ämnen.