Känner du igen Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Du kan prova det när du vill fira någonting. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

champis

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Men spelar det någon roll? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en klassisk smak

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det går lika bra med läskkocentrat. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Du får välja. Blanda som du vill med koncentrat. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har varit i branschen i tre decennier. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De började att konkurrera med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Det ger mycket smak

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett smak.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Sockerhalten reduceras med 80 %. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Än idag är vi med i toppen. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Pommac och Champis är konkurrenter. Båda är en typ av fruktchampagne. Det betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk dryck. Coca cola har gjort cola världskänt. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Pripps har hållit fanan högt.

Så kan du testa läsk hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Servera sedan det som ska testas. Säg läskens namn.

Det blir roligast om smakerna är lika. Låt alla smaka. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. champis läsk Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!