Hundselar finns i olika material och kvalité

En hundsele kan användas för annorlunda syften, och idag finns det mängder av olika varianter. Man brukar kunna fördela selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele och dragsele, men sedan finns det dessutom selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband fungerar ok på flera hundar, men man bör vara medveten om att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt skönt att bli dragen i halsen vilket kan medföra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att komma undan sitt halsband. Med hjälp av en sele blir det både enklare att dirigera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar avsedda för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket omtyckt hundsport som engagerar flera människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar bestå av en kraftig rem som går över hundens bröstkorg samt en som löper runt dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den oerhört uppspelt och därför kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att springa omkring ganska fritt.

Det finns också behov av skickliga spårhundar inom polisen och i en del regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan hjälpa polisen att få fast brottslingar på flykt alternativt narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innehåller fler remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar arbetar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man sannerligen har en hundsele som passar hunden utmärkt. En dragsele ser ut som en spårsele men har dessutom remmar som löper under hunderns rygg samt runt dess svansrot. Vanligtvis finns haken för dragkopplet baktill, vid svansroten, men i somliga fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man använda till en rad olika ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men också särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar har en central funktion. Att cykla runt via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för sällsynt inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används också till ledhundar som hjälper äldre och funktionshindrade personer i samhället.