Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fylld med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i massor annorlunda kontexter. Och skilda sorter passar olika bra till annorlunda mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis även all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är tämligen lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självtillit precis som inför allt annat vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det attraherande att man kan spara tämligen mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att oupphörligen förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer ständigt flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya doppvärmare hembryggning så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se också till att noga anteckna allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därutöver bör all utrustning kontrolleras grundligtt före nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig gratis som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns hos allt-fraktfritt . se samt hembryggning . se. Samt går bra att att låna gratis på biblioteken som ebok.