Erytritol

Erytritol – ett exceptionellt sockersubstitut

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är således lämplig för den som vill inta en lågkolhydratkost och undgå de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt å hållet naturlig.

Dessutom innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt gentemot vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt riskfri effekt som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol perfekt åt diabetiker.

En klar fördel med erytritol Finns här är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de enbart partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck eftersom det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter framställning om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flertal skilda varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar utmärkt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därtill som en antioxiant.