Erytritol

Erytritol – ett naturligt kolhydratämne

I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, eftersom det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras sålunda outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker skiftning och det blir erytritol, enligt en fullkomligt naturlig procedur.

Ämnet är bra lämpat till den som önskar förtära en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar dessutom som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medan typiskt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel effekt och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.

En egendomlig omständighet kring erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol Sötmedel. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.