En bra dragsele hund sliter inte på hunden

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på massor sätt påminna om spårselar, men det finns betydelsefulla skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor runtom halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska ta sig framåt med avlastning av bröstkorgen samt axlarna. En spårhund ska inte behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund bör göra just det. Kanske är det en slädhund i fjällen alternativt en hund som ska dra kärra eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det viktigt att ens dragsele hund har fästs som den ska så att hunden slipper drabbas av smärtsamma brännskador samt slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara lättare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är väldigt fokuserade och kan rycka ganska mycket, därför behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med rem omkring bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har vanligen fler remmar att fästa om hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns såklart, men sedan brukar det också löpa remmar över ryggen och kring svansroten. Fästet för dragkopplet varierar beroende på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning alternativt cykel så är det bäst med ett fäste vid svansroten, men ska hunden dra släde så bör det finnas fästen vid sidorna och en stadig rem över bringan.

En hundsele ska ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden ha hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från ett par hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon påläst vilket märke samt modell som passar just din hundras bäst, bra passform är oerhört betydelsefullt. Från en del märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det handlar om material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är gjorda i robust material som polyester. Dessa brukar även vara vadderade så att det inte ska uppstå skavsår hos hunden. Läder är både mjukare samt mer klassiskt och funkar bra så länge selen sitter bra kring hunden.

Alla som äger hund vet hur lojal samt trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta kompisar är mäktig och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så bör man investera i en dragsele hund som passar just den hund man har, helt efter dess egna mått så att passformen blir utmärkt och skaderisken reduceras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs hälsa.