En aning information om olika typer av alto högtryckstvätt

För samt framförallt måste vi bestämma vad en alto högtryckstvätt minsann är. Alla vet nog vad en högtryckstvätt är för något, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar egentligen bara om en tautologi, eller ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder just “hög”, och på alla latinska språk; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” just “hög”.

En alto högtryckstvätt är alltså en hög högtryckstvätt, med andra ord ett sätt att marknadsföra med ett en aning hippare namn. Det som är enormt fängslande är att nära nog alla nya högtryckstvättar har något som refererar till “alto” i sitt namn och det har till och med skapats ett helt del på marknaden som kallas för just alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för något.

Den första högtryckstvätten, som då blott kallades för högtryckstvätt samt inte alto eller något annat, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som sedan grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till samt med kommit så långt att Alfred Kärcher gett namn till ett verb samt ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att feja med högtryckstvätt, samt på franska betyder “le kärcher” minsann högtryckstvätt.

Vad kan då en alto högtryckstvätt användas till?

Nästan alla har vi egentligen en högtryckstvätt hemma, den är ju typ väldigt användbar till det mesta; man kan göra fasadtvätt, altantvätt samt rör- samt avloppstvätt. Sedan är det egentligen blott fantasin som lämnar till andra användningar, till exempel tvätta bilen, båten, feja stuprör samt till och med fukta gräsmattan på sommaren.

Högtryckstvätten kan framgångsrikt användas när man rengör alger, lavar, mossa samt mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem händer. Man ska men respektera sig för att begagna högtryckstvätten vid rengöring i andra miljöer, art i källare, badrum och andra utrymmen med bristfällig dränage samt direkt exponering mot betong då det faktiskt kan försvåra läget.

Det finns två huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- samt varmvattenbaserad. De har båda för- och nackdelar i sin funktion. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar mindre energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Å andra sidan har dessa nackdelen att de inte är lika effektiva i många fall för att lösa opp ingrodd lort samtoch oljor. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga alternativt mycket hett vatten vilket möjliggör att de kan fixa fett och ingrodd lort, men däremot använder de sig oftast av antingen diesel eller ström för att upphetta upp vattnet och de slösar således mycket energi, vilket i många fall är tyvärr är överflödigt.

Hur som helst så sparar högtryckstvättar vanligtvis vattenförbrukningen. Undersökningar har visat att användning av en alto högtryckstvätt för normal rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden och terrassen, kan behålla upp till 80 % av vattenförbrukning i förhållande till en vanlig vattenslang och detta, i slutändan, vid vanlig användning, sparar inte bara på miljön utan oxå i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.