Dukan, Atkings, LCHF och andra kolhydratreducerade dieter

LCHF – Low Carb High Fat

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man snackar om LCHF som ett sätt att gå ned i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater och mycket fett. Genom att drastiskt dra ned på intaget av kolhydrater så måste kroppen att skapa ketoner för att främst leverera hjärna med näring, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i motsats till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter enligt LCHF äter man lite kolhydrater och mycket fett och gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av människor som tränar samt vill anlägga muskler, eller de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att utöva under en viss tid, men kroppen behöver fettvävnad för att använda som bränsle samt en massa andra användningsområden, så man ska inte gå på LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan samt innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall nämligen äta mycket protein, men blygsamt med fettvävnad och kolhydrater. I första stadiet, som kallas anfall, ska man bara förtära fettfritt äggviteämne. Saker som fiskrätter, nötkött, kyckling och ägg går bra (dock blott en äggula per dag!), medans det mesta annat går bort. Strikt är det, men fasen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan doktor som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som synes som den största boven samt precis som Dukandieten utgör Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft jätte genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ytterligare variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger skärpan på att man äter ca så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött samt grönsaker, lite frukt, nötter samt bär men ingenting av fralla, potatis, pasta osv, och inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medans andra menar att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan. Vill Du veta mer Klicka Här

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är bruk vid. I begynnelsen kan man lida av omställningsbesvär som matthet huvudvärk samt muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig snart vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir inom kort piggare och starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minimera sitt insulin, vissa avgår t o m totalt att använda insulin.

Den som anser det är tråkigt att blott inmundiga vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan oxå försöka kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill skippa sprit kan mixa Pernod och Ouzo (som innehåller en mängd socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går också att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en god grogg går att blanda med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + bubbelvatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett fröjd och en njutning så inte alla kan alternativt vill avstå det för att gå ner i vikt. Man skall då veta följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker alkohol går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen samt det skall förbrännas bort totalt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timmar). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att senare förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt några droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som funkar om man ska njuta av sprit utan att inmundiga för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vit rödtjut från Alsace är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man svälla det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på rödtjut.