Du både avfuktar samt smaksätter med salt som kalciumklorid

Saltet äger ett flertal bra effekter samt funktioner. En av dessa är den avfuktande effekten som man kan ha ett stort behov av i förråd såväl som i båtar som ska ligga på land under vintern. Torrbollar finns att köpa färdiga, men du kan också tillverka en själv, antingen fylla en tom boll med kalciumklorid eller använda en hink som du fyller med salt och ett durkslag.

vägsalt

Testa att tillverka en egen torrboll och du har en effektiv avfuktning med kalciumklorid.

Om du ska tillverka en egen torrboll för din båt eller källare är det mycket viktigt att du inhandlar rätt typ av salt för att få en bra avfuktning. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.

För att få ett bra resultat ska man använda kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid för avfuktning. Till en bra torrboll går det åt rätt mycket salt, så då gäller det att man kan få ett bra pris på saltet.’ Här är ett tips att handla online hellre än att gå till en lokal butik som kan ha ett begränsat utbud av salter.

Att göra en egen hemmagjord torrboll är inte svårt. Ta en tygbit tillräckligt för cirka 10 kg salt, knyt ihop till en boll och sedan häng upp den. Man bör placera en hink under detta för den fukt som kommer att samlas och droppa. Det går annars utmärkt att placera ett durkslag inuti en hink som du sedan fyller med salt.

Chansen finns att utrymmet som ska avfuktas kräver fler torrrbollar för att ge en bra avfuktning. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.

En resurs till som kalciumklorid används till kan vara som smaksättare.

När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.

Det salt som är tillåtet för livsmedel har beteckningen e509. Man kan säga att detta salt är salt i kvadrat eftersom det är ett av de saltaste som överhuvud taget finns. Som bryggsalt används det vid ölbryggning.

Det ger naturligtvis ölet en något saltare smak men också en stabilare och mer balanserad smakupplevelse tack vare kalciumet. Bryggerier använder därför saltet men även hemmabryggaren kan dra nytta av dessa effekter.

Man kan köpa kalciumklorid online och det oavsett om man behöver saltet som livsmedel eller om man tänker göra egna torrbollar med det. Man hittar saltet till bra priser och med godkvalitet online.

Saltet kan du hitta online på sajter som hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller kanske på Tradera.