Bättre och sämre socker

Socker är ett samlingsnamn för ett brett antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött och rikt på energi och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många skilda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i massa skilda livsmedel så att producenterna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många olika namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar endast ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Inga kalorier och inget GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och har likadan granulering som strösocker.

Finns naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men alldeles sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, totalt kolhydratfria, skänker enbart sötman och är superb till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger bara sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flertal sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp omgående i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin nästan 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkan vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.