Är bakpulver och bikarbonat samma sak?

Då man inser hur mycket man kan göra med bikarbonat så vill man snabbt testa, men då man bara har en liten bakpulverburk hemma så kan man ju undra om det går att använda bakpulver istället för bikarbonat.

Om man ska städa större volymer så behöver man ju större burkar. Men det är inte allt.

Bakpulver för hemmet

bikarbonat

När det gäller bakning så är det inte så dumt att ha bakpulver därhemma. Ska man använda bakpulver så kan en eller två teskedar vara bra.

Tre ingredienser är allt som behövs för bakpulver, natriumbikarbonat, syra och stärkelse. Om omständigheterna är rätt så kan man ju jäsa med bikarbonatet också.

Men är inte bikarbonat och bakpulver samma? Kärt barn har många namn, och visst kan man säga att bakpulvret på sätt och vis är samma sak som natriumvätekarbonat eller E500 som är en annan beteckning på detta salt.

Det kan användas till städning

Bakpulver är en utblandad form av natriumbikarbonatet. bikarbonat storpack Om man ska städa så är det bäst att använda den rena formen.

Bakpulvret ger dock också viss effekt. Men bäst effekt fås med den rena formen.

Om du vill göra en smet så är originalformen också bättre eftersom den löses upp långsammare i vattnet så att du kan få rätt konsistens på smeten som du sedan behandlar diskbänk, handfat och toalett med.

Bikarbonat passar de flesta behov

Tänk på att natriumkarbonat och bikarbonat inte är samma saker. Båda finns på allt-fraktfritt.se och i livsmedelskvalitet, vilket man alltid bör välja.

Det är bra att ha en burk bikarbonat hemma. Bara du har saltet så är det ingen fara. Du kan baka med en mindre mängd pulver. Det är inte lika självklart omvänt.

Dessutom så kan man använda bikarbonat på andra sätt som kan vara praktiska och smidiga. Det är inte ovanligt att bleka tänderna med det.

Om du är riktigt petig så kan du ju ha den där lilla burken med bakpulver för kakor och så en större förpackning med rent natriumvätebikarbonat för annat som städning och kroppsvård. På så vis så kan du klara det mesta därhemma!