Anisette

Smaken av anisette baseras på kryddan anis som började odlas i Sverige under 1300-talet efter att den hämtats från trakter runt medelhavet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad beträffar spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är ofärgad men saknar inslag av lakrits som generellt brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis väldigt mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Länk till mer info

Likör som äger smak av anisette utgör en härlig kombination av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket innebär att exempelvis diabetiker har tufft att njuta till den grad som de förtjänar.

För den skull har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är ca 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det medför även att ingen energi tillförs och därför påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligtvis ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En mycket ringa mängd av liköressensen bidrar till en omfångsrik smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därpå fyller man upp 3/4 med alkohol och skakar. Därnäst fyller man upp flaskan med resterande alkohol och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så enkelt och utöver att den sockerfria Anisettelikören blir fantastiskt god så går det dessutom fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.