I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat via urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker ändring och det blir erytritol, enligt en totalt okonstlad process.
Erytritol är bra lämpat åt den som önskar äta en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därutöver som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans typiskt socker består av 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull verkan och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är speciellt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.
Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. innehåller sötningsmedel kolhydrater
En egendomlig omständighet kring erytritol är att ämnet inte får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol får förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.
Om man följer gällande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns skilda varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.