Triple Sec – liköressens

Triple Sec är en likör som är ofärgad och näst intill vattenklar med frisk samt fruktig smak från apelsin och citrus. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en påfallande doft av sin sötma och syrlighet med en överlägsen ton av citrusskal. Smaken används ideligen i olika drinkar, men kan stundvis ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns också som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För flera är det otänkbart med sockerfri likör med tanke på att sötman i likör är så påtaglig och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en inkorrekt tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket naturligtvis är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar även utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett förträffligt sockersubstitut för diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos snabbt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte får någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet ej lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i tempo med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt inom Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att mixa sin egen likör är både smidigt, enkelt och går hastigt. Många som provat denna metod går sällan tillbaka till att handla färdiga likörer. Därutöver är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det definitivt ultimata är att mixa essensen ihop med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja brännvin med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att finna fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det utmärkt att mixa essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därnäst blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas redigt. Fortsättningsvis häller man i den resterande mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det betydelsefullt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Således bör flaskan få stå några dagar så att likören blir så god och smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man testa smaken utan att mixa en hel flaska går det bra att i en första omgång blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.