Sockerfri liköressens med smak från Cocorum

Det har blivit dags för en världsnyhet i form av en sockerfri liköressens med smak av Cocorum från Gert Strand ABs sortiment.

Det är en essens som består av smak av både kokos och rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör som har smak av kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ åt bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en omtyckt likör och blev en självklar komponent i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från klassisk Malibu? Istället för att använda riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för tillämpning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för bruk inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre alternativ åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras fartfyllt i kroppen utan att brytas ner. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå eftersom ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligen essensen med? Det rekommenderas att mixa den med brännvin som saknar kryddning och som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med sprit och skakar om välgenomfört. När flaskan skakats häller man i den återstående mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats redigt. När man har blandat klart en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa vis. För den skull ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer absolut resultera i en mycket smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det passande att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som genererar 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur kvick processen är. Därutöver skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.