Saigonkanel och dess effekter på träning

Vad är Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt någorlunda långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan snarare i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man tror, det finns många olika arter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så enastående effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes gagnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allting att vinna på att lägga till denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen gör är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden självfallet, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som sprutar i sig insulin just därför att stimulera sin muskeltillväxt. bantning trötthet
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det ge mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel ökar fettförbränningen, som tidigare nämnts, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge ansetts inte vara kompatibla, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Då och då är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga butiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel väntas explodera i efterfrågan så raskt människor inser vilken kapacitet den har för så många olika grupper av människor.

Idag kan man inhandla Saigonkanel online, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en tillförlitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.