Maximera fettförbränningen med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika vis att se till så att det sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Önskar man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en perfekt början på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär även att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar och äter kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är betydelsefullt att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det handlar om allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till samtliga dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika nyttigt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man bör testa sig fram för att finna en dos som är lämplig för en.