Vad är mikrobiell påväxt och hur blir man av med det?

Mikrobiell påväxt betyder att det växer organismer som man inte ser. Det är således ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas såsom hårigt ludd eller svarta prickar på hela väggen. Mögel förekommer där det är fuktigt, som till exempel i oisolerade källare och vindar. Mögel älskar också att växa sig stora och luddiga i badrum alternativt på gamla matrester.

Mögliga matrester är lätt att förvalta, det är endast att slänga det, gärna i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det ifall man får mögel samt andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är förmodligen ingen som anser att det är fräscht att placera sig i duschen, alternativt ta ett underbart bad om väggarna hotar med att äta upp en samt utrymmet stinker av dålig lukt.

Vad bör man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt och spridningen av mögel? Först och främst är det bra att vara medveten om var de helst växer, vilket redan nämnts, nämligen där det finns gott om fukt. Dessvärre försvinner inte mögel och andra mikroorganismer som på ett trollslag ifall man torkar ut utrymmena som är angripna. Det förhindrar däremot att det tillväxer och efterhand kommer det även att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa på positivt laddade ytor, det är en god ide att behandla samtliga material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel krävs relativt drastiska åtgärder. Man ska helst komma igång med att utforska hur stora delar, samt vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar ofta, men inte ständigt, illa. Lukten kan lättast beskrivas som unken samt ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid känna till hur den lukten känns. Det kan även finnas synliga fuktskador över väggar, golv, tak samt möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på diverse sätt; missfärgningar i tapeter och bubblor i mattor är vanliga tecken. Mögel behöver inte alltid synas direkt på ytan. I till exempel ett badrum där man städar utförligt, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer redigt innan man blir varse om det, då genom att det finns en illa lukt i badrummet.

Hur blir man då av med mikrobiella påväxter, så som mögel? Det allra drastiska och bästa sättet är att eliminera allt som är mögelangripet och byta ut med nytt material, som sedan skyddas med Tvärstopp. Det kan dock visa sig inte enbart svårt, utan eventuellt rent omöjligt i en del fall. Då kan man ta till andra metoder, t.e.x. sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks på ytan. Om det är besvärligt att nå källan till möglet kan man ha nytta av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man värmer upp och förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i mindre droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara oerhört svåra att rengöra. Man bör dock undvika att vistas i rummet under tiden fogging sker eftersom ämnena ofta är giftiga.

När man har mögelsanerat och åtgärdat fuktproblemen kommer det bli betydligt svårare för mikrober att växa till sig. En fräsch och torr miljö är det bästa vapnet för att hålla väck mikrobiell påväxt. Klicka här för mer info