Så upptäcker du och blir av med möglet i badrummet

Det är inte sällsynt med mögel i badrum. Detta har sin bas i att alltsammans som mögel vill ha för att växa nästan jämt finns i ett fullständigt vanligt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. För den skull är badrum, liksom odugligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum förekommer det också ofta gott av hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att äta. Ofta känner man en dålig lukt i anknytning med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att ifall man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna över kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, frånsett i samtliga skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara ganska svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Mer tips här

För att få bort små mögelfläckar på kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel och gnugga noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att hindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan dessutom använda sig av klorin, men ge akt på att det är mycket miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Ifall man har stora besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och ordna eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man bör även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och få grepp där man inte enkelt kan eliminera det.

Det absolut främsta sättet att bli kvitt med mögel är att ta bort de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan även de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan orsaka irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man bör inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt med tanke på att ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det gäller badrum är det betydelsefullt att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och god ventilation är alltså fundamental för att slippa mögel i badrum.