Processa trä med järnvitriol fasad eller tjärvitriol

Hur bör det trä man använder vid till exempel ett husbygge användas? Massor väljer att processa med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns även tjärvitriol som kan följa med somliga fördelar.

järnvitriol inomhus

En fin kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får många att välja att processa träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man använda sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att inhandla en säck eller dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att skifta i färg och bli lite gråaktiga alternativt bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur gammalt det är. Man brukar förorda att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för ultimata resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att prova på en fristående bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att erhålla. Det blir ju en aning svårt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man möjligtvis måla om det inte blir en bra färgton.

Om man vill få mer än bedårande kulör på huset

Men nu är det förstås så att många vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som också färgar men som samtidigt skänker ett visst skydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan få lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hedra järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Det här är en produkt som man kan blanda själv och som man kan bruka på så många olika sätt därhemma. Beroende på ifall man ska behandla med järnvitriol fasad själv alternativt om man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer info här järnvitriol inomhus.

Det är viktigt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och övrigt som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt före målning. Den som är osäker kan naturligtvis anlita extern hjälp.