När våren kommer kan man bli tvungen att rensa mossa

Det finns de som beskriver mossa som fluffig samt bedårande, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar och djupa skogar så kan det väl vara vackert med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det viktigt att tänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

järnsulfatspridare

Ska man ta bort mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det alldeles självklart att man ska eliminera mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha snyggt gräs så måste man röja mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att råda därför att detta är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring och påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan självklart även arbeta med moss-riv men ifall man inte börjar med att främst eliminera mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det likaså kallas för, så kan det vara svårt att segra mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först före mossrivning, annars sprider man bara den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du avlägsna mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte enbart i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Mer data här mossa i gräsmattan.

Då man ska behandla andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är kanske det bästa. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de annorlunda mossmedlena består av detsamma, alltså järnvitriol samt vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det smart att välja en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa göromål beroende på den metod som man väljer. Det kan bli krävande att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så bekvämt att fördela järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att handla billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat raskt.

Och en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att processa på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att rusta arbetet på korrekt sätt. Tänk på att nyttja skyddsglasögon under behandlingen.