Inomhus med järnvitriol? – Vad borde man tänka på?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter en aning onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att bearbeta gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till därför att vårda och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

bred utvattnare för vattenkanna

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska verkställa jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som tycker om den färg som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas blanda till den färdiga färgen. Man kanske får addera såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Sedan så kan man behandla golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som störande ifall man andas in det i alltför kraftig kvantitet. Det är relevant att man har bra ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart också betydelsefullt att bana väg för arbetet på rätt sätt. Skydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att tillråda.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en försiktig frän doft men den ska inte vara riskfull.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom medicin. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att inträffa en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen inget att oroa sig för. Med ett skikt av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka här för mer information mossa i gräsmatta.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det rentav flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att detta är hur bra som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte gillar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att prova på en träbit.