Har du problem med mögel i badrummet?

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester och hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar eller dusch samt vägg frodas mögel ifall det får vara lite fuktigt och orört. En annan anledning till varför mögel tycker om just badrum är för att det utöver fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som förekommer i badrum är svartmögel. Det skapar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen omfattande hälsorisk och kan vanligtvis lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten och fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer även mögelproblemet att återvända snart igen trots att man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte alltid lätt att upptäcka. En del mögel, exempelvis svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått förankring innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än endast att byta kakel.

Om man misstänker att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta hjälp av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan upptäcka mögel där en människonäsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar alternativt att färgen flagnar. Klicka Nu för mer info

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få bort mögel är att helt ta bort det angripna materialet och ersätta det med nytt och torrt material. Ifall det inte är genomförbart kan man tvätta med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel bör man också se till att torka ut hela utrymmet, oavsett ifall man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa effekt. När man har fått bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att anordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undfly fuktskador och mögel bör man se till så att badrummet är fräscht, det innebär frekvent städning under badkar och i alla skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel markant!