Finns det något bra knep att få bort mossa på stenplattor?

Det är en tråkig syn att upptäcka att det växer mossa på plattorna. Exakt som att man ej vill ha mossan i gräset så är det trist då den breder ut sig över trädgårdens stenplattor. Men man kan någorlunda lätt få bort mossan med mossmedel som man kan bruka på plattor såväl som på gräset.

ogräs i gräsmattan

Få bort mossa på stenplattor med marknadens ultimata mossmedel

För att få bort mossan så kan man behöva en aning annorlunda teknik, men till att börja med så är det nödvändigt att få död på mossväxten. Mossa har inget grundligt rotsystem så det är inte så komplicerat att räfsa bort men det blir ännu enklare ifall man börjar med att blanda järnsulfat och vatten och sprayar eller vattnar på med detta.

Idag så finns det riktigt bra mossmedel som innehåller järnvitriol och som kommer som pulver, ännu enklare är att införskaffa ren järnvitriol (järnsulfat), då är det därtill billigare. Med mossa gti så slipper man själv blanda ut järnsulfatet 288 gram per liter koncentrat så det blandas på rätt sätt med det vatten som man tillför dunken.

När man har sprayat på järnsulfat på gräsmattan och på stenplattorna så kommer mossan att dö. När den är ickelevande så kan man använda sig av en högtryckstvätt för att skölja dän mosslagret från stenarna kvickt och effektivt. Vill Du veta mer Klicka Här mossa i gräsmattan.

Betydelsefullt att fundera på då du sprutar med högtryckstvätt på stenplattor

Om man har stenplattor av ett mer poröst material så ska man vara lite eftertänksam med högtryckstvätten eller använd högtryckstvättens tillbehör för tvätt av plattor. Kör man på för hårt så kan bitar lossna och det blir inte så fint. Det är självklart en styrka att först bruka mossmedlet för att enklare få dän mossan via att skölja med vatten men det kan likväl vara så att man blir en aning för hårdhänt med tvätten.

Är det jämt en styrka att bearbeta med järnsulfat på stenplattor?

Det finns de som kritiserar behandlingen med järnsulfat. De använder möjligtvis järnsulfat mot mossa i gräset men på grund av att medlet kan färga vissa typer av stenar så vill man inte ta risken och köra samma metod mot stengångens mossväxt. Då använder man Bensaltensid, utspädd 32 gånger, Fulstopp högtryck utspädd 20 gånger alternativt Fulstopp koncentrat utspätt 30 ggr.

Ifall du är orolig för att mossmedlet skulle kunna missfärga alternativt på något sätt skada dina stenplattor så borde du prova på en liten bit eller starta en tråd i ett hemforum online eller läsa vad andra har sagt om samma typ av sten som du har. Det här är ett hastigt och lätt sätt att få känna till mer innan man beställer en järnsulfat säck från tex. allt-fraktfritt.se för att få dän mossa i gräsmattan. Där finns likaså en smart spridarbom samt en ejektor som snabbar upp jobbet.

Mossa på stenplattor som inte har behandlats på flera års tid

Ifall det är så att man har stenplattor som är fullkomligt övervuxna av mossa så står man inför en större utmaning. Men med ett god mossmedel så kan man även klara av den här situationen. Se endast till att du har en bra plan för hantering och ge inte upp. Till och från kan man få behöva upprepa behandlingen för att mossan ska lossna.