Att tänka på när det är dags att måla huset

Att måla hus är inte alltid världens enklaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är ett par saker man ska fundera på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte endast kulör utan framför allt färgkvalitet är givetvis det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man åstadkommer i en handvändning. Men ifall man till det adderar hur underbart vackert ett nymålat hus blir, så är det närapå ständigt värt mödan.

Färg till fasadmålning består av två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det väldigt typiskt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit relativt fri från gifter.

Giftfri färg är väldigt lovvärt, men dessvärre leder det ofta till att svartmögel och alger snart ges fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Det kan uppträda efter enbart ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att tvätta med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man enbart 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad ska man nyttja för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av till exempel alkyd- eller linolja anses äga oerhört god förmåga att tränga in i träet och bildar då ett gott skydd mot vatten och fukt. De ger också fasaden en skinande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men å andra sidan är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en matt yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få undan all överflödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri variant av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en robust stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man även åstadkomma en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats utse färg och skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i butiken kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att veta i vilken ordning man bör måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Bör hela huset målas om i år, eller kanske halva nästa år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Ska man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det mycket roligare.

Har man genomfört samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots en del slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utmärkt!