Vatten på jobbet med smak av syrligt granatäpple

I länder kring medelhavet trivs och växer granatäpplet som är rik på vitaminer. Det ser på utsidan ut aningen som ett äpple, men på insidan mer som boll formad av hundratals mindre, röda bär, fulladdade med härlig, frisk smak med en svagt bitter underton.

I forna tider tyckte man att granatäpplet var en gudomlig frukt och än idag anses den på vissa håll ha nästan magiskt helande krafter. Den har avbildats på många antika målningar och omnämnts i många gamla skrifter och sanningen är att med sitt rejäla innanmäte på antioxidanter, vitaminer samt folsyra så har den möjlighet att bilda ett gott skydd mot diverse sjukdomar.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

Att öppna frukten kräver speciell teknik. Först är det en bra idé att rulla den mot ett hårt underlag så att de små frukterna innanför skalet lossnar lite. Därefter skär man igenom det hårda, tjocka skalet med hjälp av en vass kniv och börjar tömma halvorna på frukten genom att knacka på den. Därefter kan man förtära granatäpplet hur man vill, som en frukt, alternativt t ex i en ruccolasallad med lite balsamvinäger – fräscht och nyttigt!

Granatäpple är också frukten som ligger bakom det populära drinkkoncentratet Grenadin. Grenadinen har en djupt klarröd färg samt livlig, söt smak.

Aromhuset har lanserat ca 20 smaker för kolsyrat vatten och dessa har sålts med stor framgång. En av de populära smakerna i sortimentet är Granatäpple som främst har tilltalat vuxna smaklökar. Det är en frisk och aningen egendomlig smak som sticker ut en del bland alla de lite mer klassiska smakerna såsom citron, jordgubbe och melon.

Nu har Gert Strand, som med sitt aktiebolag Gert Strand AB ligger bakom Aromhusets produkter, tagit fram sex av de populäraste smakerna i ny förpackning. Den nya flaskan innehåller betydligt mer arom, hela 270 ml, och är avsedd att användas till vattenautomater ute på Sveriges arbetsplatser. Flaskan är utrustad med hjälp av en smart pump där ett pumptag är utvecklat att vara lagom till ca 150 ml vatten – en plastmugg av standardtyp. Vill man fylla en halvlitersflaska så är 3-4 pumptag av aromen en måttlig dos.

Aromhusets smaker lämpar sig bäst till kolsyrat vatten, och godast blir dem när vattnet är friskt och kallt eftersom kolsyran uppför sig bäst i kyligt vatten. De flesta vattenautomater har idag två kranar – en med vanligt, slätt vatten och en med kolsyrat. Att ha tillgång till friskt vatten i olika variationer gör att man inspireras till att dricka med vatten vilket i längden skapar bra allmänhälsa och skänker utökad prestationsförmåga.