Somrig smak av jordgubbe till ditt kolsyrade vatten – kalorifritt med Aromhuset!

Jordgubben är möjligtvis vårt allra mest älskade sommargodis, tillsammans med grädde eller glass en varm sommardag finns det ingenting som kan konkurrera. Vi odlar, plockar och handlar dessa röda små juveler med mycket möda och stundtals rätt så dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än bara den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så oerhört efter, det är hela känslan av sommar, avslappning och nostalgi som jordgubbarna för med sig.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupmineralvattensodavattenbordsvatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man vanligtvis tar den för att vara ett stort bär, vilket egentligen inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som kvickt blev populär och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev kvickt en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en uppenbar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan använda jordgubbarna till mycket. Givetvis är de underbart goda att äta bara som de är, med aningen socker på, ihop med grädde alternativt en klick vaniljglass… Men jordgubbar är också poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser fantastiskt somrigt och lockande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet tillsammans med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av samtliga.

Aromhusets essenser består av inget socker samt inga sötningsmedel, därutöver är de helt fria från färgämnen och onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter endast några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuv smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ungefär 2 ml essens av Jordgubbe är lagom till en liter kolsyrat vatten, men man kan naturligtvis ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas även åt annat. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde samt övrigt läckert så kan man ha lite av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att skänka tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Gör man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med hjälp av Aromhusets essens, också är det smakligt i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.