Soda Streams patroner – ett miljövänligt alternativ

En Soda Stream patron som är enormt populär idag är Alco2jet, det är uppföljaren till den som tidigare kallades Alcojet. När man handlar en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man ständigt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

smakaromersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i drygt hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt företag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i olika länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det handlar om just själva maskinerna är Soda Stream både mest uppskattad och mest rutinerad gentemot andra märken.

Aga har däremot specialiserat sig på kolsyra och är enormt stora när det gäller all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer för stora restauranger samt barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är alltså en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat samt kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är fulländad har man kolsyrat vatten direkt i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta möjligtvis ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små och lätta att nyttja att man sparar massor av tid, dragande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och sedan släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma butik är opraktiskt, tidskrävande samt allmänt störande.

Det är dessutom en tämligen allvarlig miljöfaktor, alla transporter av vatten samt läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så enkelt kan skapa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta sätt slipper man även pantning samt onödigt avfall från samtliga de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, och en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets absolut renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, kontinuerliga kontroller av vårt vatten för att försäkra högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare samt nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är nästan 1000 gånger billigare är det vi köper på flaska i affären. Sedan tillkommer naturligtvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och naturligtvis en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt eller göra läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man behöver släpa på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ungefär 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.